Organisch katoen
Biologisch katoen wordt gemaakt met 70 procent minder water en 60 procent minder energie dan conventioneel geteelde katoen. Bij de productie worden geen genetisch gemodificeerde zaden of giftige chemicaliën gebruikt. Het telen van biologisch katoen heeft geen negatief effect op landbouwgrond; het genereert ook minder schadelijke uitstoot.

Linnen
Linnen wordt gemaakt van de stengels van de vlasplant. Dit is een sterke plant die weinig vijanden – denk aan insecten of ziektes – kent. Er zijn dan ook geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig die vervolgens in de natuur terecht kunnen komen. De vlasplant groeit op grote velden, op een bodem die weinig voedingsstoffen nodig heeft. Bijvoorbeeld zandgrond of klei. In Europa wordt het vlas in maart gezaaid en in juli geoogst. Dat oogsten gebeurt machinaal.

Lyocell
De speciale Lyocell-vezel is gemaakt van zowel houtpulp als 30 procent gerecycled katoenafval. De vezel maakt deel uit van o.a. de duurzame jeanslijn A BETTER BLUE, die je bij FIKA kunt kopen.

Kasjmierwol [zie: RMS-standaard]
Deze wol, afkomstig van de ondervacht van een bepaalde berggeit die leeft in de hooglanden van China, Afghanistan, Mongolië of Iran, wordt nooit geschoren, maar elk jaar in het voorjaar zorgvuldig verzameld met een speciale kam.

Alpacawol [zie: RAS-standaard]
Deze wolsoort is afkomstig van de Alpaca, een bergdier dat inheems is in de Andes, en is onderverdeeld in drie categorieën volgens de kwaliteit van het garen: “superfijn”, “baby” en “royal”. De laatste is de mooiste van allemaal. Om de twee jaar worden slechts bepaalde delen van de alpaca geschoren. Vervolgens wordt de wol gesponnen tot een garen dat bekend staat om zijn zijdeachtige kwaliteit en wordt bewonderd om zijn warmte, die vijf keer groter is dan die van conventionele wol.

Merinowol [zie: RWS-standaard]
Het fijnste kenmerk van merinowol is de zachtheid: de wol van merinoschapen is niet alleen van zeer hoge kwaliteit, maar ook zeer zacht voor de huid. Het materiaal is ademend en geurvrij. Een echte allrounder die op veel manieren kan worden gebruikt – in een gezellige wintertrui maar ook in een licht zomershirt.

Mohair wol [zie: RMS standaard]
Deze is afkomstig van de angorageit (niet te verwarren met het angorakonijn). De wol is glanzend, met een unieke textuur – ideaal voor ‘speciale breieffecten’. De Mohair South Africa vereniging zet zich in voor een duurzame en ethische mohairindustrie in Zuid-Afrika en wereldwijd. Mohair Zuid-Afrika heeft duurzaamheidsrichtlijnen opgesteld en werkt samen met lokale boeren en dierenwelzijnsorganisaties. Zodra een lid de richtlijnen overtreedt, worden ze uitgesloten van de vereniging en mogen ze hun mohair niet meer verkopen. Gelukkig nemen de meeste van de 1000 mohairboerderijen in Zuid-Afrika dierenwelzijn serieus. In Zuid-Afrika leven zo’n 30.000 mensen van de mohairhandel.

♻️ recyclen: VERWIJDER HET PRODUCTLABEL NIET

Global Organic Textile Standard (GOTS)

Dit is een internationale standaard voor biologische kleding en textiel. Net als het EKO-label gaat de GOTS uit van 100% biologische grondstof en kleding en textiel met dit keurmerk moeten voor minstens 70% uit biologische vezels bestaan. Het percentage staat vermeld in het etiket. Door de hele keten – van het oogsten van de grondstoffen, via de maatschappelijk verantwoorde productie tot de etikettering, verpakking en distributie – wordt voldaan aan de strenge standaard voor biologisch textiel. Deze wereldwijde standaard voorziet onder meer in gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken.

De GOTS certificering vereist daarnaast de naleving van sociale criteria bij de katoenteelt en de verwerking tot stof. Dat gaat om zaken als minimumloon, een verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving.

Responsible Wool Standard (RWS)

Op RWS-boerderijen worden progressieve methoden van landbeheer toegepast, waarbij de bodemgezondheid, biodiversiteit en inheemse soorten worden beschermd. De zorg voor het dierenwelzijn van de schapen en de vijf vrijheden van dierenwelzijn moeten worden gerespecteerd.

Responsible Mohair Standard (RMS)

Dit is een vrijwillige norm die zich richt op het welzijn van geiten en het land waarop ze grazen. Alleen materiaal van gecertificeerde biologische boerderijen (volgens IFOAM’s Family of Standards) wordt geaccepteerd.

Responsible Alpaca Standard (RAS)

Dit is een vrijwillige standaard die zich richt op het welzijn van Alpaca’s en het land waarop ze grazen.